Wednesday, December 29, 2010

OFF BLOG


SALAM..!!
BLOG AKU AKAN DI 'STOP' KAN BUAT SEMENTARA WAKTU..
ATAS KESULITAN YANG TAK DAPAT DIELAKKAN..
AKU AKAN SAMBUNG WAT BLOG BILA ADA WAKTU YANG SESUAI..SBB BANYAK HAL NAK DIKONGSIKAN..

Friday, December 10, 2010

MASA UNTUK BERJIMAT!!!



salam 1 Ma'sia..
dikala masa2 lapang ni aku nk wat entri ..
pasal pe..
BERJIMAT!

aku wat entri ni tuk aku dan org ramai yg suke boros..
dah kehabisan duit...mulalah hati tak tenang..resah gelisah mcm x tentu arah..so,aku nk wat tips skit..





1.
Kalau berduit beringat2lah untuk menabung..walaupun SEPOSEN..!
2.
Kurangkan keinginan untuk membeli barangan berjenama..pakai yang sedia ada di almari rumah.
3.
Elakkan membawa duti yang banyak ketika hendak membeli belah..bawa duit yang telah di listkan untuk dibeli sahaja..yang lain kene tahan dan bersabar...
4.
Perlu mempunyai ramai kawan..maka boleh minta belanja(hehe)
5.
Elakkan berjalan-jalan di shoppg compleks terlalu lama...nanti ade je nak beli...
5.
Isi perut dulu kat rumah sebelum keluar rumah..
6.
Keluar membeli belah bersama keluarga..boleh minta apa saja tanpa keluarkan duit..
7.
Elakkan keluar bersama rakan yang pemboros nanti terikut
8.
sekali sekala keluar ke tempat yang tidak mengeluarkan duit..seperti taman permainan,taman rekreasi dll..
9.
Bagi yang pakai TOP-UP cuba kurang-kurangkan menopup...top up bila perlu saja...
10.
Tahan segala dugaan yang ALLAH berikan...kerana kaum perempuan ada 9 nafsu..hehe

mungkin tips aku boleh di ikuti sebahagiannya.mungkin tak boleh...terpulang pada individu masing2..tapi bolehlaa mencuba manelah tau menjadi..bagi yang tak menjadi cuba lagi..

"YANG PERLU IKUT KITA IKUT,
YANG TAK PERLU KITA IKUT JGN DIIKUTI"


sekadar cuci mata

marilah ke kedai jimat..kalau mahu berjimat


KFC memahami kehendak kita

Wednesday, December 8, 2010

ain dan rubik's cube nyer...



aku xlah sehebat mane..tapi thanks 2 ANIS yg ajar aku selesaikan game ni..
memg mkn hari dan menguji kesabaran kite..
trylaa...
best kot game ni...
siyess aku cakap ni...




Tuesday, December 7, 2010

KRUSUS ABM JOHOR 2010

salam 1 malaysia tuk semua....
dah seminggu lebih x update belog..
sebb aku de krusus kt ABM..
wat tambahan sijil aku..hehe..
memakan masa 6 hari disana menjalani krusus yg agak menyerupai buruh binaan...
kat sane aku pergi berkenaan pasal batu blok konkrit ringan (A.L.C BLOCk & A.L.C LINTEL)..
meh sini aku jelaaskan pasal krusus yang aku pegi ni..
dulu2 org buat rumah pakai kayu kan...x kiralah kayu apepun janji tahan...lepas uh zaman berubah dari masa ke semasa pakai bata plak kan x pun batu blok...dan sekarg ni masih lg pakai bahan2 tersebut tapi ada produk baru yang aku baru pelajari...pasal ALC block ni...bukan saja ringan,kalis rintangan api dan juga klu korg letak kt dalam air..batu ni terapung...tahan lama sama dengan jangka hayat bahan2 yg telah aku sebutkan tadi...kos pun lebih kurang jer...kiranY dorg wat untuk meringan beban buruh2 kt Ma'sialah ni kan...kerja2 pemasangan pun sama jer...

so aku p sane x lah sia2kan..banyak ilmu aku pelajari kt sane...bukan senang nk p sana free2...nsb bek de org tanggung...huih...p bawa badan je lah...kt sane korg di bagi elaun..dan juga makan free 6 kali sehari...kira dia nk balancekan kehidupan korglah..penat wat keje tapi perut kenyang...ati pun senang maa.....seronok p sane...mcm2 hal berlaku..



yang ni aku tengah mengikis batu blok uh sampai rata...klu x pemasangan akan menjadi lebih rumit...=)
kerjasama adalah sangat penting untuk melakukan segala kerja berkumpulan...malahan juga kerja akan cepat siap dan boleh rehat selama yang anda mahukannn......



eksperimen yang telah aku dan kump aku telah siapkan selama 2 hari...xlah gak..1 stgh hari jer...yg sebelahY nampak x besi palang yg bersilang2 uh...yg 2 kene amek krusus lain...krusus trusses...payah gak...


penat wat keje kami berehat bersama-sama sambil snap...

snap lagi...



dan lagi........

so,kreadit bagi pengajar2 kt sana kerana sabar memberi tunjuk ajar kepada kami..
kepada yg baru lepasan SPM,boleh sambung belajar kat ABM ini kerana kemahiran itu perlu sebelum masuk ke mana2 alam pekerjaan..gitulaaaaa............
akhir kata....